Geri Dönüşüm Konteynerleri ve Kovaları
Geri Dönüşüm Konteynerleri ve Kovaları
İlk etapta çöp kovası kelimesi söylenince aklımıza evlerde biriktirdiğimiz geçici olarak topladığımız alışıla gelmiş çöp kovaları gelir. Genellikle çöp kovaları plastik ve metal malzemelerden üretilmektedirler. Metal malzemeden üretilen çöp kovaları daha çok bürolarda, sepet biçiminde veya standart bir biçimde kullanılır.
İç mekânlarda kullanılan çöp kovaları ise artık sıradan görünen değil, tam tersine iç dekorasyonu tamamlayan bir özellikte ve son derece yenilikçi modern tasarıma sahiptir. Üstelik yapı marketlerde de oldukça fazla değişik modellerine rastlama ihtimaliniz yüksektir.
Bahçeler ve park gibi açık hava alanlarındaki ve diğer topluma açık yerlerde çöp kovaları günlük yaşantımızda ki güvenlik sebebi ile artık meralden ve kapaklı bir şekilde üretilmektedir. Genele baktığımızda ise çöp kovaları çöplerin toplandığı ve depolanmasının sağladığı büyük kovalardır. Bu kovalara artık geri dönüşüm konteyneri de denmektedir. Bu çöp kovaları içinde biriken çöpler çoğu ülkelerde genel olarak şehir yönetimleri tarafından düzenli bir şekilde toplanarak ayrıştırılmak üzere sevk edilir. Genellikle geri dönüşüm konteyner kutuları yapı market plastik, metal veya sacdan üretilen mamuldür.
Geri Dönüşüm Konteyneri
Günümüzde çöp kovaları ve geri dönüşüm konteynerleri aktif olarak evlerde kullanılmaya başlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda atıklar ayrı ayrı toplanarak ve ilgili geri dönüşüm konteyner içlerine atılmaktadır. Diğer tüm atıklardan daha farklı olan cam şişeler ise renksiz ve renkli olmak üzere ayrı olarak cam kovalarına atılmaktadır.
Böylelikle caddedeki bulunan çöp konteyneri içesinde çöpün ayrıştırılma işlemi oldukça kolay hale gelmektedir. Bu konuya diğer bir yardımcı uygulama ise evlerde özellikle fazla miktarda atık kağıt üretimi gerçekleşen işletmelerde, iş yerlerinde kağıt kullanan, üretimini yapan, işleyen firmalar, matbaalar ve ofisler vb. gibi birçok sayıda ki kurumlarda atık kağıt ile doldukça geri dönüşüm konteyner sistemlerine dahil edilmektedir. Tüm bu işleri gönüllü olarak yapan dernekler ve kurumlarda aktif olarak çalışmaktadır. Bu sistem şeklinde kağıtların yanı sıra plastik, pet, teneke, karton ve her türlü atık ambalajları da toplanmaktadır. Toparlanan bu atıklar ise mükemmel geri dönüşüm konteyner tesislerinde tekrar ayrıştırılarak ülke ekonomisine en yararlı ölçüde kazandırılır.
Tehlike içeren atıklar ise, örneğin çöp kovaları hastanelerde, bir kez kullanılıp kapatıldıktan sonra bir kez daha tekrar açılmayan kovalar kullanılmaktadır. Sanayideki atıklar içinse her ülkede işlenen hukuki düzenlemeler çerçevesinde uygulanmak zorunda kılınan atık toplama sistemleri ve yöntemleri mevcuttur.